AK Parti Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci, Mimarlar Odası Malatya Şube Başkanı Yunus Emre Fidanel ve yönetimini ziyaret ederek öneri ve talepleri dinledi.
Tüfenkci, ziyarette yaptığı açıklamada;
mimar arkadaşlarımızın Çarşı Merkezi Projesi, kent mimarisi, şehrin kültürel ve tarihi dokusu ve rezerv alanlar
başlıkları altında yaptıkları çalışmaları inceledik, önerilerini dinledik.” ifadelerini kullandı.
Şehrin ihyası ve imarı noktasında yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren Tüfenkci, “Malatya’da yaşayan mimarlar olarak önerilerinizi dinleyip, eksiklikleri veya fazlalıkları konuşma, istişare etme adına bugün sizleri ziyaret ettik. 6 Şubat’tan sonra yoğun bir şekilde insanların barınma, çadır, konteyner gibi ihtiyaçları doğdu. Devletimiz bunu karşılamak adına gece gündüz çalıştı. Yapılan yıkımlar sonrasında şehrin ihyası ve şehrin ticari kalbinin yeniden ayağa kaldırılması noktasında ihalesi yapılan projeler ve bundan sonra etap etap devam edecek projeler olacak.
Malatya diğer deprem şehirlerden farklı, yoğun olarak ilk defa rezerv alan talep edip, bu talebine cevap verilen illerden biri.
Malatyalı hemşehrilerimiz istedi ve ısrar etti, bizler de takip ettik. Yaklaşık 41 rezerv alanımız var. Bunların büyük bir kısmı kesinleşti ama inanıyorumki 41’i de kesinleşecek. Üç tane de Akçadağ ve Doğanşehir‘de rezerv alanlarımız var. Kadim Yeşilyurt merkez başta olmak üzere Gündüzbey, şimdilerde Bostanbaşı, Yakınca, Barguzu ve Banazı‘nın merkezlerinde de ayrıca özel projeler çalışılsın diye gayret gösteriyoruz. Gündüzbey ve Yeşilyurt’un özel projeleri bitti. Şimdi onun üç boyutlu yerleştirmelerini kamuoyuyla paylaşıp, hem Maliye Bakanımız hem de Çevre Şehircilik Bakanlığımızı ikna edebilirsek bu projelerin de oralara uygulanmasını istiyoruz.
Oda yönetimine misafirperverlikleri için teşekkür ediyor, çalışmalarında kolaylıklar diliyorum.” diye konuştu.
Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Fidanel ise yaptığı konuşmada, kültürel yapıların korunmasına dikkati çekti.
Fidanel, “Başta Bostanbaşı olmak üzere barınma alanlarımızı ve Çırmıktı, Gündüzbey özelinde kültürel yapılarımızı kaybettik. Ticarethaneler, barınma alanları ve kültürel yapılar bizim için çok önemli. Buraların tekrardan ayağa kaldırılması ve Malatya’nın eski günlere kavuşması için bizler de depremin ilk gününden itibaren sahada aktif olarak çalışmaya devam ediyoruz. Çarşı merkezimizin eskisinden daha doğru bir planlamayla yüzyıl sonrasına hitap edebilecek şekilde organize edilmesi noktasında öneriler geliştirdik, bunları da sizlere sunacağız.” dedi.