Türkiye'nin bazı bölgelerinde don, kar yağışı ve dolu gibi doğa olaylarının meydana geldiğini belirten Cumhurbaşkanı, termometrelerin bazı bölgelerde eksi 17 dereceyi gösterdiğini ve son 30 yılın en düşük sıcaklıklarının ölçüldüğünü aktardı. Erdoğan, tüm üreticilere ve çiftçilere geçmiş olsun dileklerini ileterek, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın süreci ilk günden itibaren yakından takip ettiğini ifade etti.
Hasar tespit çalışmalarının sürdüğünü belirten Erdoğan, kamuoyunda yapılan bazı açıklamaları da eleştirerek,
"Hasar tespit çalışmaları henüz tamamlanmadan millete korku salma adına her türlü manipülasyona başvurdular" dedi.
Ancak ilk verilere göre, stratejik öneme sahip buğday, baklagiller ve yağlı tohumlarda arz güvenliğini tehdit edecek bir riskin olmadığını söyledi.
Meyve üretiminde ise bazı bölgelerde hasar tespit edildiğini belirten Erdoğan,
"İlk tespitlerimiz kayısı, elma, şeftali ve nektarin gibi meyve gruplarında farklı derecelerde hasar meydana geldiğine işaret ediyor" açıklamasında bulundu.
Hasar tespit çalışmaları tamamlandığında durumun daha net ortaya çıkacağını vurguladı.
Tarım sigortasının önemine de değinen Erdoğan, TARSİM uygulaması kapsamında devletin prim bedelinin %70’ini karşıladığını, 2006'dan bu yana çiftçilere 38,5 milyar lira prim desteği ve 33,5 milyar lira hasar tazminatı ödendiğini hatırlattı. Çiftçilerin bu konuda daha duyarlı davranması gerektiğini söyledi.
Kabine toplantısında çiftçilerin zararlarının nasıl telafi edilebileceğini kapsamlı şekilde değerlendirdiklerini belirten Erdoğan, zirai don sigortası olmayan ve Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı üreticilerin zarar gören ürünleri için yaptıkları harcamaların hasar oranına göre karşılanacağını duyurdu. Tarım Bakanlığı'nın bu konuda çalışmalara başladığını ve sürecin çiftçilerle istişare içinde yürütüleceğini kaydetti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hükümetimizin tüm imkânlarıyla, tüm kapasitesiyle bu zor günlerde çiftçilerimizin ve üreticilerimizin yanında olduğunun bilinmesini istiyorum" diyerek sözlerini tamamladı.