ELAZIĞ BELEDİYESİ HARPUT MUSİKİ MÜZESİ'NDE ÇALIŞMALARDA SONA YAKLAŞILDI
Tarihi Harput Mahallesi'nde yer alan ve mülkiyeti Elazığ Belediyesi’ne ait Harput Konağı'nın bir bölümünde oluşturulacak Türk musikisinde istisnai bir yere sahip olan Harput Musiki Müzesi’nde çalışmalar şekillendi. Harput Musiki Müzesi, Harput musikisinin ölümsüz nağmeleriyle konuklarına tarihe yolculuk yapma olanağı sağlayacak.
Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, seçim vaatleri arasında yer alan "Müzeler Şehri Elazığ" projesi kapsamında hayata geçirilen Harput Musiki Müzesi iki katlı olarak düzenleniyor.
Harput Musiki Müzesi'nin bir katı yapılacak düzenlemelerle buram buram tarih ve musiki kokacak. Bu alanda oluşturulacak bir bölümde tarih boyunca Harput Musiki Havzası'nda kullanılan enstrümanlar sergilenecek. Bir bölümünde ise konukları Kürsübaşı, Çaydaçıra ve folklor ekiplerinden oluşan slikon heykeller karşılayacak. Alana ayrıca kioks cihazlar yerleştirilerek ziyaretçilerin Harput musiki arşivine ulaşmaları sağlanacak. Müzede "Sen de Söyle" kabinleri oluşturularak ziyaretçilerin tarihi havayı soluyarak karaoke yapmalarına olanak sağlanacak. Oluşturulacak bir başka bölümde ise projeksiyon odası oluşturularak tanıtım videolarıyla konuklara Harput sanat ve kültürüne dair bilgilendirme sağlanacak.
Müzenin bir katı ise Kürsübaşı musikisinin icra edileceği alan olarak düzenleniyor. Oluşturulan 45 kişilik oturma alanı geleneksel yapıya uygun olarak tefriş ediliyor. Alanın balkon kısmı da yaz aylarında musiki icrasına uygun olarak şekillendirilecek.
Elazığ Belediyesi Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada Harput’un turizm potansiyelinin ortaya çıkarılması ve cazibesinin artırılması hedefiyle çalışmaların tüm hızıyla devam ettiği ifade edilerek, “Harput tarihinin mihenk taşlarından biri olan ve Harput kültürünün en önemli zenginlikleri arasında yer alan Kürsübaşı geleneği, UNESCO’nun Geleneksel Sohbet Toplantıları kapsamında Temsili Liste'ye kayıtlıdır önemli bir değerdir. Bu kıymetli değerimizi ve Türk müziğinde istisnai bir yere sahip Harput musikisinin tüm unsurlarıyla yaşatılması adına tarihi sorumluluğumuz doğrultusunda Harput Musiki Müzesi’nin iç tasarımına yönelik teşhir ve tefrişat çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. Çalışmaların tamamlamasıyla Harput’umuz bugünümüz ve geleceğimiz adına önemli bir değer kazanmış olacaktır.” denildi.
Açıklamada ayrıca vatandaşlara çağrıda bulunularak, “Şehrimizin kültürel, sanatsal ve tarihi birikimini koruma ve yaşatma misyonu doğrultusunda hayata geçirdiğimiz Harput Musiki Müzesi envanterine kaynak oluşturmak adına vatandaşlarımızdan da tarihi değer taşıyan musiki enstrümanları konusunda destek bekliyoruz.” denildi.