Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede Malatya’da
Gündem, 01 Kasım 2022 20:10Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede bir dizi programlara katılmak üzere bugün ilimize geldi.
Programına Valilik ziyareti ile başlayan Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, Valilik Şeref Defterini imzalayarak Vali Şahin’den Malatya’nın genel durumu hakkında bilgiler aldı.
Bakan Yardımcısı Büyükdede’nin katılımlarıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayesinde Sanayi ve Teknoloji İşbirliği Kurulu (SANTEK) tarafından; “Türkiye’de Tekstil ve Hazır Giyimde Markalaşma ve Sektörün Geleceği” konulu toplantı İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi Konferans Salonunda gerçekleştirildi.
Toplantıya Vali Hulusi Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Türk Standartları Enstitüsü Başkanı Mustafa Şahin, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Akif Gülaçtı ve sektör temsilcileri katıldı.
Vali Şahin açılış konuşmasında: “Cumhuriyeti kuran kadro, daha Cumhuriyeti kurmadan İzmir İktisat Kongresini topluyor ve şunu söylüyorlar: “Eğer iktisaden bağımsız olmazsak düşmanı yurttan atmanın bir anlamı yoktur. Tam İstiklâl tam iktisadi bağımsızlıkla mümkün olur.” Türkiye Cumhuriyeti tarihinde görev yapmış bütün hükümetler sanayi davamızı hep milli bir mesele duygusuyla yürüttüler. Bizim bakışımız da bu yönde olmalıdır. Bizler iktisadi hayatımızı milli bir mesele olarak görmeliyiz. Çünkü büyük devlet, güçlü devlet, güçlü ordu ancak güçlü ekonomi ile mümkün olabilir. Aksi takdirde hele hele böyle pahalı arsası olan bir coğrafyada bizi barındırmazlar” ifadelerini kullandı.
Sanayicilere seslenen Vali Şahin: “Sanayicilerimize tavsiyem hep şu olmuştur. Hayatınızda mütevazi olun ve bu şekilde yaşayın ama işinizde hiçbir zaman mütevazi olmayın, çok hırslı olun. Büyüyün, gelişin, daha fazla istihdam ve daha fazla katma değer üretin. Çünkü bu bir milli meseledir. Tekstil ve hazır giyimin büyümesine ve geleceğine de bu açıdan bakmak lazım” dedi.
Karbon ayak izi ve yeşil mutabakat gibi çevre meselelerinin artık sanayide karşılık bulduğu, tekstilin geleceği açısından kritik bir döneme girdiğimizi belirten Vali Şahin: “Sanayicilerimiz karbon ayak izi konusunda belli bir standardı yakalayamaz ise ihracat yapamayacağız ve dışarıya mal satamayacağız. Dolayısıyla sektörün geleceği yeşil mutabakat ve karbon ayak izi konusunda yapacağımız çalışmalara bağlı. İkinci bir husus ise, sektörün geleceği markalaşmaya bağlı. Ne kadar markalaşırsanız o kadar katma değer üretirsiniz. Markalaşmış ürünlerimiz ne kadar çok olursa o zaman Türkiye de dünyada güçlü bir konuma gelir” diye konuştu.
Türkiye'de nüfusun ve sanayinin belli bir bölgede yoğunlaştığına değinen Vali Şahin: “Bu durumun değişmesi gerekir. Anadolu'nun her köşesinde üretimi de geliri de paylaşmalıyız” diyerek sözlerini tamamladı.
Açılış konuşmalarının ardından Türk Standartları Enstitüsü Başkanı Mustafa Şahin tarafından İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay’a Çevre Yönetim Sistemi Belgesi Takdim edildi.
Program, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay moderatörlüğünde “Yeşil Mutabakat- Dijital Dönüşüm- Markalaşma- Model Fabrika ve Moda Tasarım konulu panel oturumları ile devam etti.
İnönü Üniversitesindeki programın ardından Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, Vali Şahin ile birlikte 1. Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Çalık Tekstil, Talu Tekstil, Baştürk Cam ve 2. Organize Sanayi Bölgesinde bulunan MİMSAN Grup Fabrikasını ziyaret ederek yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.
Gündem, 01 Kasım 2022 20:10
Yorumlar (0)